Moms för uppställningsplatser

Styrelsen har mottagit frågor varför föreningen tar ut moms för uppställningsplatser som hyrs av medlemmar i föreningen. Orsaken är Skatteverkets regelverk – se svaret från Skatteverket nedan:

—————————————————————————————-
Båtplatser i marina som upplåts för fritidsbåtar är en skattepliktig omsättning. Även uthyrning av uppläggningsplatser för båtar på land är skattepliktig omsättning av bakgrund av EU-domstolens dom i målet C-428/02, Fonden Marselisborg Lystgbådehavn.

Inskränkt skattskyldig
En förening kan, förutom inkomster och utgifter från ideell verksamhet, även vara undantagna från skattskyldighet för vissa andra inkomster och utgifter, dvs. vara inskränkt skattskyldig. De villkor som ska uppfyllas är ändamålskravet, verksamhetskravet, fullföljdskravet och öppenhetskravet.

Ideella föreningar som är inskränkt skattskyldiga och undantagna inkomstbeskattning för viss näringsverksamhet enligt 7 kap. 7 § IL anses inte bedriva verksamheten yrkesmässigt enligt ML. De båtklubbar som uppfyller kraven för inskränkt skattskyldighet (jfr RÅ85 1:27) och som upplåter uppläggningsplatser till medlemmar bedriver en sådan verksamhet. De behöver därför inte ta ut mervärdesskatt på upplåtelse av uppläggningsplatser i den verksamheten.

Oinskränkt skattskyldig
Skatteverket gjorde en bedömning år 2014 att Hindersöstallarnas Hamnförening inte är allmännyttig och är alltså oinskränkt skattskyldig.

Ifall verksamheten inte har förändrats sedan år 2014 ska mervärdesskatt tas ut på uthyrning av båtplats och uppläggningplats.

För mer information gå gärna in och läs på vår hemsida under rättslig vägledning: http://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/28111.html?date=2005-06-17&q=b%C3%A5tar+i+marina
———————————————————————————————

Hälsningar
Styrelsen

Comments are closed.